Saveti Tipovi biljaka

TIPOVI BILJAKA

 

Iberis sempervirensPERENE

Perene su višegodišnje biljke sa višestranom upotrebom. To su zeljaste biljke različitih visina, oblika i boja. Lisno i cvetno dekorativne, a redovnim održavanjem mogu živeti duži niz godina. Ima ih sa cvetovima najrazličitih boja i cvetaju u različitim mesecima tokom cele godine. Perene se na mestu sadnje auto umnožavaju stvarajući masive u narednih nekoliko godina, ako im se pruži odgovarajuća nega. Često su u primeni kao pokrivači tla, bordure, masivi i u kamenjarima i alpinetumima.

 

JEDNOGODIŠNJE BILJKE

U svojoj postojbini višegodišnje, a kod nas jednogodišnje. Ove biljke nam dolaze iz toplih krajeva zemljine lopte. Zbog svoje neotpornosti na mraz, sa proizvodnjom ovih biljka počinje se početkom godine u toplim lejama, a iste se sredinom maja iznose na zelene površine. Kao takve tu ostaju do prvih mrazeva, a zatim ih smenjuju dvogodišnje biljke. Zbog svoje egzotike jednogodišnje biljke predstavljaju pravo osveženje za naše bašte i najčešće za zelene površine gradova. Ukrasna kopriva, lepi jova, devojačko srce, petunija samo su neke od biljka koje svojom raznobojnošću mogu ulepšati perenske zasade u vašoj bašti.

 

DVOGODIŠNJE BILJKE

Dvogodišnje biljke su biljke niskog rasta, sa jako raznobojnim i bujnim cvetovima. Sa njihovom proizvodnjom se počinje krajem leta, a na zelene površine se zasađuju od oktobra smenjujući jednogodišnje biljke. Tamo ostaju do maja kada mesto ustupaju jednogodišnjim. Svoj pun raskoš doživljavaju tokom proleća. Dan i noć, bela rada i šeboj samo su neke od široko poznatih vrsta.

 

SAKSIJSKE BILJKE

Saksijske biljke potiču iz tropskih predela. Najčešće iz tropskih kišnih šuma, otkud i njihova potreba za visokom vlažnošću vazduha. Kod nas se najčešće gaje u saksijama u zaštićenom prostoru dok ih je leti moguće iznositi van. Ne podnose promaju i suv vazduh, ali im i direktna sunčeva svetlost može naškoditi.

 

Allium schoenoprasumLUKOVIČASTE BILJKE

Ove biljke se odlikuju metamorfoziranim biljnim organima koji se nalaze pod zemljom: lukovice, krtole, gomolji i rizomi. Pojedine vrste lukovičastih biljka su otporne na mraz, dok je većinu svake godine potrebno vaditi iz zemlje, skladištiti u umereno toploj i suvoj prostoriji, pa naredne godine ponovo ih saditi. Tokom sadnje moguće je odvojiti od glavne lukovice manje lukovice, piliće, koje su se formirale u toku vegetacionog perioda, kako bi svaka od njih postala posebna biljka. Lale poseduju lukovice, anemone krtolu, dalije poseduju gomolj, a funkija rizom.

 

 

 

Pyracantha coccineaŽBUNASTE VRSTE

Biljke visine do pet metara sa mnoštvom grana koje izbijaju direktno iz korenovog vrata. Zimzelene i listopadne, sa raznolikim oblicima, bojom i teksturom listova i cvetova  Cvetaju u razlicitom periodu godine. Mogu se saditi kao živa ograda, u masivima, bordurama, pojedinacno…  Često su jako pogodne za orezivanje, a kod nekih je isto neizbežno.

 

 

 

 

 

 

 

Rhus typhinaLIŠĆARSKO DRVEĆE

Drvenaste biljke visine do 120 metara sa bočnim granama koje najčešće potiču od glavnog debla. Listopadno ili zimzeleno prostire se po čitavom svetu sa životnim vekomi do nekoliko milenijuma. Najčešće je zaduženo da bašti obezbedi senku, ali isto tako da je ulepša svojim dekorativnim osobinama.

 

 

 

 

 

 

 

ČETINARI

Četinari se odlikuju vegetativnim organim u vidu četina za razliku od listova kod lišćara. Uglavnom su zimzeleni, ali ima i  listopadnih. Drvenaste su biljke. Čest izbor pri kupovini, jer zahtevaju manje održaavanje od drugih biljaka.

 

 

 

 

 

 

 

 

SavetiTipovi biljaka Odabir biljakaDrenaža Zemljište Zalivanje biljaka SadnjaMalčiranjeĐubrenje Orezivanje biljaka

Pocetna Proizvodi Navodnjavanje Galerija Kontakt Saveti