Saveti Zalivanje biljaka

ZALIVANJE

 

Sve biljke vrše transpiraciju. One uzimaju vodu sa mineralnim materijama iz zemljišta, a zatim je odaju preko listova i grana u atmosferu, tako snabdevaju sebe sa hranljivim materijama. Ako dođe do prekida u snabdevanju vodom, u sprovodnim sudovima biljke dolazi do stvaranja čepova vazduha koji čine da biljka odbaci jedan deo svojih organa ili se totalno osuši.
Stepen vlažnosti zemljišta je jedan od faktora koji nam ukazuje da je biljci potrebna voda. Nedostatak vode u zemljištu može se primetiti i na biljkama, koje kao simptom opuštaju svoje listove ka zemlji, pada vodeni pritisak, turgor, u biljnim ćelijama. U različitom period godine biljke je potrebno zalivati u različitim intervalima i količinama. U vrelim letnjim danima zalivanje je neophodno svakog dana kod biljaka koje su izložene direktnoj sunčevoj svetlosti. Ako je biljka u dužem periodu ostala bez vode, dolazi do ozbiljnih oštećenja biljnih organa. Ako nakon dugog perioda bez vode biljka dobije veću količinu vode, može se desiti da ista odbaci svoje listove, a zatim potera i nove, ako je nakon toga zalivanje uredno nastavljeno.

Proba vlažnosti zemljišta se obavlja stiskanjem dela zemlje šakom


Suva zemlja - zemlja slobodno ispada iz šake

Vlažna zemlja - pod stiskom zemlja ostaje u zbijenom obliku. Najpoželjnija vlažnost zemljišta

Mokra zemlja - pod stiskom dolazi do odceđivanja vode, zemlja ostaje u zbijenom obliku

 

Najbolji period u toku dana za zalivanje je rano jutro.

Zalivanje se može vršiti na tri načina: ručno, poluautomatski i automatski.


Brza spojka
Ručno zalivanje iziskuje najmanje novčanih sredstava, ali traži više rada i vremena. Odnosi se na klasično polivanje zelene površine crevom ili kofama. Ovakav vid zalivanja može se obavljati na manjim zelenim površinama kao što su okućnice imenzija do 2 ara. Ručno zalivanje je moguće pojednostaviti ugradnjom 3/4’’ cevi ispod nivoa zemlje, sa prikačenim brzim spojkama (quick coupling valve). Brza spojka eliminiše problem vučenja dugačkog creva po zelenoj površini, jer je sada moguće prikačiti se na vodovodni sistem na više mesta na zelenoj površini za kratko vreme, bukvalno 5 sekundi.

 

 

 

Brza spojka

Za poluautomatsko zalivanje potrebne su prskalice koje pod pritiskom vode razbijaju istu na nekoliko mlazeva pokrivajući tako određeni deo zelene površine. Postoji veliki broj različitih tipova ovih prskalica, koje na tržištu ne dostižu veliku cenu tako da su prihvatljivi za svačiji džep. Prskalice se priključuju na česmu najčešće cevima promera 1/2’’ i 3/4’’.  Mana ovih prskalica je u tome što ih je neophodno, nakon određenog vremenskog perioda, premeštati na druge delove zelene površine i u tome što nisu efikasne u zalivanju ostalih tipova biljka osim trave i pokrivača tla.

Prskaci 

Različiti tipovi prskača

Neki od ovih tipova su našli svoju primenu u zalivanju viših biljaka, ali ih malo ima na tržištu.


Automatsko zalivanjeNajjednostavniji način zalivanja, koji ujedno i iziskuje najviše novčanih sredstava je ugradnja automatskog zalivnog sistema. Prednost ovog sistema je u tome što traži najmanje ljudskog angažovanja i što je količina vode koja se isporučuje ravnomerno raspoređena po zelenoj površini. Bez obzira na automatizaciju ovakav vid zalivanja traži konstantni ljudski nadzor u pogledu održavanja i podešavanja sistema kako bih se vremenom prilagodio vremenskim i pedološkim uslovima.

 

 

 

 

 

 

 


Okvirno potrebna količina vode je 7 l/m2 svakog drugog dana za travnjake i pokrivače tla i 60 l/m2 za ostale biljke.  Svaka biljka ima svoje posebne potrebe za određenom količinom vode koja se pažljivim praćenjem može dokučiti. To je uslovljeno vrstom biljke, izloženosti suncu, tipom zemljišta, da li je biljka posađena u žardinjeri, postojanjem malča, intenzitetom vetra, vlažnošću i temperaturom vazduha itd...

Tvrda voda predstavlja vodu sa sadržajem kalcijumovih, magnezijumovih soli i ne pogoduje biljkama. Veoma je česta u gradskim vodovodima, a otklanja se nanofiltracijom ili dodavanjem kalcijum hidroksida.

 

SavetiTipovi biljaka Odabir biljakaDrenaža Zemljište Zalivanje biljaka SadnjaMalčiranjeĐubrenje Orezivanje biljaka

Pocetna Proizvodi Navodnjavanje Galerija Kontakt Saveti